skip to Main Content
973470449
info@hotelcalpetit.es

Tradicions i festes majors a l’Alt Urgell

Les festes majors a l’Alt Urgell, i a Catalunya en general, són una oportunitat excel·lent per conèixer el territori, tot gaudint de les tradicions, la disbauxa i la cultura popular de cada indret. A Cal Petit us volem donar a conèixer les millors festes majors a l’Alt Urgell i us convidem a visitar-nos per poder-les gaudir al màxim, per això us hem preparat un calendari de celebracions que no us podeu perdre. Esteu preparats? 

Comencem per la primavera amb les festes majors a l’Alt Urgell del mes de maig, que arriben el primer diumenge amb la celebració de l’Aravell. El tercer diumenge tindrem les restes d’Aguilar de Bassella i Montan, i el darrer diumenge de mes les de Sant Joan Fumat i Sallent de Montanissell. 

Saltem al mes de juny, encetant l’estiu, amb les festes majors a l’Alt Urgell començant per la població de Cerc, el segon diumenge del mes, seguit per Ossera i Castellnou de Carcolze el tercer, i Cornellana i Os de Civís el darrer. Al mes de juliol tenim festa cada cap de setmana: el primer diumenge Adrall, el segon Calbinyà i Noves de Segre, el tercer Alàs i els Prats de Sallent, el quart Travesseres i Santa Magdalena, el diumenge més proper a Sant Jaume a Coll de Nargó i el darrer a Vallmitjana. A mitjans de mes també se celebra el Pont de Bar. 

El dia 2 d’agost té lloc una de les nostres festes majors a l’Alt Urgell preferides i amb una data fixa: el dia 2 celebrem la festa major d’Oliana. La resta de mes tindrem xerinola a moltes localitats, agafeu aire perquè venen les festes de Sorribes i Castellciutat, Arsèguel, Alinyà, Bar, El Pla de Sant Tirs, Sisquer, Tragó i Vilanova de Banat, L’alzina d’Alinyà, Castellàs del Cantó, la Farga de Moles, Organyà i Toloriu, Guils de Cantó, Cabó, Montferrer, Peramola, El Querforadat, Basella i La Seu d’Urgell. 

Probablement aquest sigui un dels millors moments per visitar la zona, no només perquè ens permet gaudir d’un estiu moderat i agradable, sinó perquè s’acumulen les festes majors a l’Alt Urgell i descobrir-les afegirà tota la diversió que necessitem per gaudir d’unes vacances perfectes, combinant el descans i l’entreteniment, a més de permetre’ns conèixer les tradicions de cada localitat més en profunditat. 

Els mesos següents continuen les festes majors a l’Alt Urgell: Altés, Anserall, Aristot, Fígols, Jossa, Els Garrics, Valldarques, el Castell d’Oliana, Asnurri, Nuncarga, La Parròquia d’Hortó, El Pujal de Cabó, Tuixén, Gavarra, El Ges, Torres d’Alàs, els Hostalets de Tost, OGern, Taús i El Vilar de Cabó celebren el seu dia al setembre, mentre que Arcavell, Artedó, Les Masies de Nargó i Mirambell, Argolell, Castellnou de Bassella, Estamariu, La Guàrdia d’Ares i Montanissell, Civís, La Clua i Bellestar ho fan a l’octubre.- 2n diumenge: Adraén, Ansovell, Ars, Bescaran, Castellar de Tost i Espaén.

No tot són festes majors a l’Alt Urgell, sinó que també podem repassar l’agenda d’aplecs a la zona, sent dels més populars els de Sant Martí, Sant Quiri, Sant Joan, Sant Jaume, Sant Salvador, el de la Mare de Déu de les Peces o el de Sant Joan de l’Erm.

Finalment, un element interessant durant les festes majors a l’Alt Urgell són les fires, com la de les Trementinaires a la Vall de la Vansa i Tuixén, la del Llibre del Pirineu a Organyà, la del Rovelló a Coll de Nargó, la de Sant Ermengol amb els formatges tradicionals del Pirineu a la Seu d’Urgell, la de Tots Sants a Oliana i la de la Vall a Tuixén. 

Acabem amb unes de les nostres festes majors a l’Alt Urgell preferides

Una de les nostres festes majors a l’Alt Urgell favorites són la Calderada de Sant Antoni, que congrega a diversos urgellesos que recullen l’escudella elaborada per la confraria de Sant Antoni, que es beneix a una misa solemne per passar a ser repartida amb el panet de Sant Antoni i beneïda amb els Tres Tombs, al mes de gener. 

Durant la mateixa època té lloc una altra de les grans festes majors a l’Alt Urgell, la de Sant Sebastià, festiu local que rememora el vot del poble a través de la germandat que porta el seu nom, patró que durant l’Edat Mitjana s’invocava per salvar-se de la còlera. Durant aquesta festivitat tenen lloc diverses  celebracions com la recuperació de les tradicionals “Caramelles” de Pasqua i la processó del Divendres Sant, en la Tuna de Carnestoltes i altres manifestacions populars i folclóricas. 

Si vols descobrir les millors festes majors a l’Alt Urgell i altres esdeveniments culturals trobareu el millor allotjament a Cal Petit, un indret ideal on fer estada mentres es gaudeix de les arrels i la vida cultural de cadascuna de les ciutats que formen aquesta part dels Pirineus.

Back To Top